Eger - Eger szállás.hu - Eger és környéke: Eger szállás - wellness - turizmus: vendégház, apartman, panzió, hotel
Magyar Magyar
 
OnlineLap lapcsalád
MI KERESÜNK ÖNNEK SZÁLLÁST!
0-24-ig
Online kérés
A szolgáltatás díja:
2.000 Ft/keresés
Felhasználónév:
Jelszó:


Mátra-hegység

Mátra-hegység


lapcsalád
Mátra-hegység

Mátra-hegység

matra_fejlec_594

A Mátra-hegység Magyarországon, az Északi-középhegység középső, vulkanikus eredetű kőzetekből álló tagja. A Kárpátok belső övezetéhez tartozik. 900 négyzetkilométeren, a Cserhát és a Bükk között terül el. Átlagos tengerszint feletti magassága 700-800 méter. Legmagasabb pontja a Kékes, 1014 m tengerszint feletti magassággal.

Története

A Mátrában már régóta foglalkoztak bányászattal. A vulkanikus eredet nagymértékben meghatározza a bányászható nyersanyagokat. Ezek általában ércek, építőkövek. A kitermelés első írásos emléke az 1296-ból származó oklevél, mely vasérc bányászati jogot adományozott az itt élő bányászoknak. Későbbi időkben már nemesfém (arany, ezüst) kitermeléssel is foglalkoztak (Gyöngyösoroszi). Az ércbányászat 1986-ban szűnt meg. Itt volt a Recski rézbányában Magyarország legmélyebb függőaknája, ami az 1100 métert is elérte.
matra06_320     Recsken működött a Recski kényszermunkatábor, aminek a rabjait a közeli külszíni kőbányában dolgoztatták embertelen körülmények között az ÁVH őrei. A főleg politikai rabok tizede nem élte túl a munkatábort. Ma nemzeti történelmi emlékpark.
    A klimatikus gyógyhelyeknek köszönhetően a gyógyturizmus kedvelt célpontja. A téli sportok szerelmesei is megtalálják itt a kedvükre való sportolási lehetőségeket. Turisztikai jelentősége a Trianoni békeszerződés után ugrásszerűen megnőtt, mivel ide került át Magyarország legmagasabb pontja.
    Az itt élő népcsoportok közül a palócság a legnagyobb. A hagyomány szerint a Mátrában élt a híres betyár, Vidróczki Márton.

Várak

Bár a Mátra nem a várromairól híres, több várat találhatunk itt:

 • Siroki vár
  A hegység keleti szélén a Tarna völgyében található Sirok falu fő látnivalója.

matra02_594

 • Kisnánai vár
  Móré László rablóvezér vára a Mátraalján található, Gyöngyöstől keletre.

matra03_594

 • Markazi vár
  A romjai Markaztól 1 km-re, a falu fölötti bércen található, közel Kisnánához.
 • matra04_320Benevár
  Mátrafüred várának romjai a településtől 1,5 km-re találhatók a Kékes oldalában.
 • Hasznosi vár
  a Pásztóhoz tartozó Hasznos településen található, a Hasznosi víztároló fölé magasodó sziklacsúcson. Cserteri várként is ismert. Falmaradványai láthatók az országútról.
 • Kanázsvár
  Mátraderecske és Recsk között található a vasútvonal mellett.

A felsoroltakon kívül több földvár és sánc is található a hegységben. Az Ágasvári várnak ma már nem maradt nyoma, csak a szomszédos Óvár hegyen találhatók sáncok - ezek egy másik, külön várhoz tartoztak. A Galya-tető oldalában találhatók Galyavár és Nyesettvár sáncai.

Közlekedés

A hegység úthálózata jól kiépített a Bükkhöz képest. A Mátrán keresztülvezető legfontosabb út a Gyöngyöst Egerrel összekötő 24-es számú főút, aminek Mátraháza-Parádsasvár közötti szakaszát rally versenypályaként használják. Másik fontos út a pásztói összekötő út, ami a Mátrakeresztest, Mátraszentimrét és településrészeit (Fallóskút, Bagolyirtás, Galyatető) kapcsolja az úthálózatba, valamint van leágazása Mátraszentlászló és Mátraszentistván felé. Ez az út a Mátranyeregnél csatlakozik a 24-es útba. (A Mátranyereg a hegység fő hegygerincének legalacsonyabb pontja a Kékes és a Galya-tető között, 600 m) Az erdészeti utak is jól kiépítettek, több aszfaltozott burkolatú és szabadon igénybe vehető. (pl. a Mátraalmás - Rudolftanyai elágazás közötti út, ami az észak-mátrai falvakkal teremt kapcsolatot.)
    A Mátrában régen kiterjedt kisvasúti hálózat üzemelt, ma két vasútvonalon indít vonatokat a Mátravasút: Gyöngyös-Mátrafüred és Gyöngyös-Gyöngyössolymos-Lajosháza között.

matravasut_594

Részei

 • Nyugati Mátra (más néven Pásztói Mátra),
 • Központi Mátra,
 • Keleti Mátra,
 • Mátralába (az északi előtér),
 • Mátraalja (a déli előtér, előtte a mátrai borvidék).  

Főbb hegycsúcsai

A hegységnek gyakorlatilag egy hegylánca van, a Mátra-gerinc, amit csak a Kövecses-patak völgye tör meg Mátrakeresztesnél. A főbb hegycsúcsok K-Ny irányban:

 • matra05_320Kékes (1014 m)
 • Galya-tető (964 m)
 • Ágasvár (789 m)
 • Muzsla (805 m)  

Fontosabb látnivalók

 • Kékes (az ország legmagasabb pontja)
 • Galya-tető (az ország második
  legmagasabb pontja)
 • Ilona-völgyi-vízesés
 • Sástó
 • Kanázsvár (várrom)  

matra_sasto_vonal_594

sosto_594

Települések és településrészek

Abasár, Kisnána, Gyöngyös, Mátrafüred, Mátraháza, Gyöngyösoroszi, Gyöngyöspata, Gyöngyössolymos, Gyöngyöstarján, Mátraszentimre (az ország legmagasabban fekvő önálló települése), Mátraszentistván, Mátraszentlászló, Parád, Parádfürdő, Parádóhuta, Parádsasvár, Pálosvörösmart, Pásztó, Hasznos, Mátrakeresztes, Recsk.
galyateto_197

  Főoldal Hírlevél, hírek Könyvjelzőkhöz Kezdőlapom Link küldése Kapcsolat Médiaajánlat  
 

Ingyenes regisztráció (szálláshelyek részére)

Írjon nekünk!
Észrevételek, javaslatok:
Név:
E-mail cím:
Ezt a kódot:
Kérjük írja ide:

Gyors megkeresés (szállás keresők részére)

Írjon nekünk!
Észrevételek, javaslatok:
Név:
E-mail cím:
Ezt a kódot:
Kérjük írja ide:
 
Eger Szállás www.onlinelap.com
egerszallas.hu
Eger szállás
Copyright ©2004- 2021. OnlineLap Média Összes oldalletöltés (2006. május 23. óta): 123123774